На 12 юни в най-известната австрийска католическа  катедрала Св. Стефан

...
На 12 юни в най-известната австрийска католическа  катедрала Св. Стефан
Коментари Харесай

Ансамбъл “Йоан Кукузел-Ангелогласния изнесе концерт във виенската катедрала Свети Стефан

На 12 юни в най-известната австрийска католическа  катедрала " Св. Стефан " във Виена при извънреден интерес се състоя концерта на световнопризнатия български камерен отбор “Йоан Кукузел-Ангелогласния ". Хоровата групировка се показа под диригентството на Кристиан Попов и бе възнаградена с възторжени овации от публиката. Тази тържествена демонстрация бе част от заключителните събития в съпътстващата културна стратегия във Виена във връзка края на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Организатори бяха посолството на Република България в Република Австрия, непрекъснатото посланичество на България към Организация на обединените нации, ОССЕ и другите интернационалните организации във Виена, Българският културен институт “Дом Витгенщайн “ и австрийската организация “ Kunst & Kultur- ohne Grenzen “. Концертът бе почетен на високо политическо и дипломатическо равнище. Присъстваха повече от 500 публични посетители, измежду които австрийски дипломати от федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи, австрийски политици - представители на Парламента, Президенстството и Федералното канцлерство, ръководители на дипломатически задачи на страни упълномощени в Австрия, в това число и доайенът на дипломатическия корпус - предствителят на Светия трон Н. Пр. нунцият доктор Петер Цубриген.

От българска страна формален посетител на събитието беше министърът на културата Боил Банов. Той направи малко послание към присъстващите като показа, че е подготвил авансово тирада, която в това време се е отказал да произнесе. Това свещено място - катедралата “Св. Стефан “, и осъществяването на фамозния български отбор “Йоан Кукузел-Ангелогласния “  не предопределят тук да се приказва за политика, съобщи министърът. Изкуството на тези създатели е същинското обръщение, което доближава до хората.

Изборът на катедралата като място за концерта беше извънредно сполучлив и гръмък като цялостна атмосфера и звучност. Този величествен, превъзходен католически храм е измежду знаците на Австрия и измежду най-големите забележителности, ситуирани в сърцето на  столицата Виена. Изграждана в продължение на епохи,  катедралата придобива настоящия си тип, изискан в готически жанр, през 1511 година. Интериорът на постройката е удивителен и изобилства от творби на изкуството - има голям брой олтари, параклиси, крипти и дърворезби.

На 12 юни катедралата “Св. Стефан “ във Виена бе един фактически заслужен подиум за изява на възхитителните, надарени български музиканти от фамозния отбор “Йоан Кукузел-Ангелогласният “. Под управлението на диригента Кристиан Попов хорът, изпълняващ старинни ортодоксални песнопения, показа най-хубавото от своя репертоар - вълнуващи произведения от разнообразни столетия като “Полиелей на българката “, “Възкресени “, “Терирем “, “Господи помилуй “, “Многая лета “ и други Силно впечатляваща бе реакцията на публиката, включваща най-вече австрийски и задгранични посетители, която още при първите пасажи на “Отче наш “ от Николай Кедров се изправи и изслуша уважително цялата творба на крайници. В края на концерта последва дълъг аплауз и два биса, а присъстващите споделяха своето удивление от осъществяването на ансамбъла и хубостта на православните песнопения.

За слушателите на предаването “Алегро Виваче “ на стратегия “Хоризонт “ на БНР посланикът на Република България в Австрия доктор Иван Сираков заключи културните събития, проведени от българското посолство във Виена до момента като съпътстваща стратегия на Българското председателство, заяви за идното алегорично " предаване на щафетата " на Австрия, която поема от 1 юли председателството и разгласи последния от заключителните концерти, проведени тук – на 25 юни в Akademietheater  във Виена братя Владигерови ще изнесат концертна вечер с джаз осъществявания. Ето каво показа дипломат доктор Иван Сираков:

“През шестте месеца на Българското председателство посолството във Виена провежда над 35 културни съпътстващи събития. Беше голямо натоварване за нас, само че с поддръжката на БКИ “Дом Витгенщайн “ успяхме да изпълним тези мероприятия. Незабравим за нас ще остане концертът на групировката “Quattro Piano+ “ през януари 2018 година в двореца “Ешенбах “ във Виена, който сложи началото на нашето Председателство тук. Незабравим бе и заключителният концерт на отбор “Йоан Кукузел-Ангелогланият “ на 12 юни в катедралата “Св. Стефан “. Този католически храм е извънредно влиятелно място с прелестна звучност. Събитието бе почетено от посетители на високо интернационално политическо и дипломатическо равнище. Големи са упованията и ползата и към последния концерт – джаз вечер на 25 юни на групировката Wladigeroff Brothers & Band, която има авторитетно име измежду артистичните среди тук. Този вид музикална вечер австрийците назовават “mal anders “ – нещо по-различно или от различен поглег. Изброявайки събитията до момента, ще загатна и състоялото се при голям интерес през месец май блестящо фешън шоу “Diffusione della Rosa “ на дизайнерката София Борисова в залата на емблематичната постройка на виенското кметство. Организирахме също по този начин десетки забавни изложения на български създатели, както и галерия, отдадена на въздействието на австрийската архитектура върху българското градоустройство. От значително значение за нас бяха и редица дискусионни срещи, извършени в цяла Австрия, на които обсъждахме ролята, целите и задачите на Българското председателство. Разбира се, по време на заключителните мероприятия включваме и " предаване на щафетата “ на австрийските ни сътрудници, които поемат Председателството след нас. На 21 юни посолството провежда среща на посланиците на Европейски Съюз в наличието и на  австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел, на който алегорично предаваме едно чукче, с което да поема Председателството. Тържествената гала е на 30 юни в региона Шладминг на планината Планай, провинция Щайермарк, и ще се състои в наличието на българския министър председател Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиян Курц – по този начин България ще съобщи публично Председателството на Съвета на Европейски Съюз на Австрия. “

Интервюто с дипломат доктор Иван Сираков и осъществяване на отбор “Йоан Кукузел-Ангелогласния “ може да чуете в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР